Printen
A A A

Anti-infectives

Wat zijn antibiotica?

Antibiotica zijn chemische stoffen die uitgescheiden worden door micro-organismen uit de natuur. Deze stoffen dienen om concurrerende micro-organismen te doden of de groei ervan te stoppen. Wetenschappers zijn er in geslaagd deze antibiotica producerende micro-organismen te kweken en de geproduceerde antibiotica te zuiveren om hiervan geneesmiddelen te maken. Deze antibiotica worden gebruikt om infectieziekten veroorzaakt door bacteriën te bestrijden. Antibiotica zijn niet actief tegen virussen, die ook infectieziekten kunnen veroorzaken zoals griep en verkoudheid.

Wat zijn penicillinen?

Penicillinen zijn een van de soorten antibiotica. De eerste penicilline was al ondekt in 1928 door Alexander Fleming. De productie van penicilline werd uitgebreid tijdens de Tweede Wereldoorlog omdat de Verenigde Staten voor elke soldaat indien nodig penicilline beschikbaar wilde hebben. In Nederland was vooral Gist Brocades een belangrijke producent van penicillinen.

Behandelmogelijkheden: 

Er bestaan verschillende soorten penicillinen. De breedspectrumpenicillinen werken tegen een groot aantal soorten bacteriën, terwijl de smalspectrumpenicillinen werken tegen een kleiner aantal soorten bacteriën. De smalspectrumpenicillinen verdienen indien mogelijk de voorkeur, omdat de breedspectrumpenicillinen veel meer bacteriën dan alleen de bacteriën die de infectie veroorzaken vernietigen, wat kan leiden tot meer bijwerkingen. Het is daarom gebruikelijk eerst een kweek te maken om te zien welke soort bacterie verantwoordelijk is voor de infectie en voor welke antibiotica de bacterie gevoelig is. De breedspectrumpenicillinen worden soms gebruikt in ernstige en acute gevallen waarbij snel een antibioticum moet worden ingezet of indien er mogelijk meerdere bacteriën betrokken zijn bij de infectie.

Men kan ook een onderscheid maken tussen penicillinen die via een injectie en die via een tablet worden toegediend; deze laatsten moeten bestand zijn tegen maagzuur.

Wat zijn de gevolgen: 

Penicillinen blokkeren een enzym dat betrokken is bij de opbouw van de celwand van bacteriën. Omdat menselijke cellen anders worden opgebouwd dan die van bacteriën werken penicillinen uitsluitend op (gevoelige) bacteriën.

Terug naar boven