Printen
A A A

Benigne prostaathyperplasie

Benigne prostaathyperplasie (BPH) is een goedaardige vergroting van de prostaat. De prostaat is een klier die onder de blaas zit bij de man. Wanneer de normale celdeling ontregeld raakt kan er een gezwel ontstaan. Een goedaardig gezwel heeft niet de neiging omliggend weefsel binnen te dringen. De oorzaak van de prostaatgroei hangt samen met het vorderen van de leeftijd en hormonale veranderingen.

De aandoening komt vaker voor naarmate de man ouder wordt. Bij bijna iedere man wordt de prostaat groter, maar niet iedereen krijgt daar last van. Naar schatting hebben ongeveer 50% van alle mannen boven de 50 jaar klachten naar aanleiding van BPH.

Behandelmogelijkheden: 

Er bestaan meerdere behandelingsmogelijkheden waaruit de huisarts, of indien u bent doorverwezen, de uroloog kan kiezen. De arts zal bepalen welke optie het beste past op uw situatie.

Waakzaam afwachten

Als u weinig hinder of klachten hebt zijn algemene adviezen zonder medicijnen een goede optie. De arts zal u wel regelmatig controleren. De plasklachten kunnen ook spontaan verminderen.

Medicamenteuze behandeling

De behandelend arts kan medicatie voorschrijven om uw plasklachten te verminderen. Er is een aantal soorten medicijnen die kunnen helpen:

Alfablokkers worden het meest toegepast. Deze middelen verminderen de samentrekking van de gladde spieren in de prostaat en de plasbuis, waardoor de urine gemakkelijker door de plasbuis kan stromen en het plassen gemakkelijker gaat. De klachten worden meestal binnen enkele weken minder;

5-alfa-reductaseremmers verminderen de productie van het hormoon dihydrotestosteron waardoor de prostaat kleiner wordt en de symptomen verminderen. Het kan 3-6 maanden duren voordat een effect merkbaar wordt. Deze middelen worden voornamelijk door urologen voorgeschreven.
Bij sommige mannen is een combinatie van medicijnen nodig.

Operatie

Indien het niet mogelijk is verbetering te krijgen met medicijnen dan kan het zijn dat u wordt doorverwezen naar een uroloog die besluit dat een operatie uw klachten het beste kan verhelpen. Er is een aantal verschillende procedures, gericht op het verwijderen van (een deel van) de prostaat. Deze zal de uroloog met u bespreken.

Wat zijn de gevolgen: 

Omdat de plasbuis door de prostaat heen loopt kan een vergroting van de prostaat de plasbuis dicht drukken wat kan leiden tot de volgende plasklachten:

  • Vaker moeten plassen, soms al kort na de vorige plas
  • ’s Nachts enkele keren wakker worden om te plassen
  • Vaak een sterke aandrang om te plassen, soms met ongewild urineverlies
  • De urinestraal wordt minder krachtig
  • Het moeilijk om gang komen van het plassen
  • Nadruppelen na het plassen
  • Langdurig staan plassen, plassen in kleine porties
  • Gevoel van onvolledige blaaslediging

Alhoewel plasklachten zeer hinderlijk kunnen zijn is BPH geen levensbedreigende aandoening. Zonder behandeling en indien er veel urine in de blaas achterblijft kunnen hierdoor soms later blaasontsteking en problemen met de nieren ontstaan.

Terug naar boven