Printen
A A A

Overactieve blaas

Meer dan een miljoen Nederlanders, vrouwen én mannen, hebben last van een overactieve blaas. Eigenlijk is dat een blaas die moeilijk onder controle te houden is. Mensen die last hebben van een overactieve blaas moeten vaak kleine beetjes plassen. Bovendien is het heel moeilijk de plas op te houden als ze plotse, hevige aandrang voelen. Daarnaast komt het ook voor dat er ongewild urineverlies optreedt.

Behandelmogelijkheden: 

Er zijn een aantal behandelingen die kunnen helpen de symptomen tot een beheersbaar niveau terug te brengen. De arts zal bepalen welke behandelingsopties het beste passen. Hieronder vallen:

Blaastraining
Door training leert de blaas meer urine vast te houden en wordt de tijd tussen toiletbezoeken geleidelijk aan vergroot. De blaas wordt door oefening aangemoedigd meer urine vast te houden, waardoor de klachten van een overactieve blaas en plotse hevige aandrang minder worden.

Medicatie
De arts kan ook medicatie voorschrijven om symptomen van een overactieve blaas te verlichten. Er zijn op recept een aantal medicijnen beschikbaar die ‘muscarine receptorantagonisten’ worden genoemd.

Deze medicijnen zorgen ervoor dat de blaasspier zich ontspant. Hierdoor trekt de blaas minder vaak samen en kan meer urine vast houden. Daardoor hoeft iemand minder vaak te plassen en wordt ongewild urineverlies verminderd of zelfs gestopt. In welke mate een behandeling slaagt, verschilt van persoon tot persoon.

Medicijnen tegen overactieve blaas zijn beschikbaar in de vorm van tabletten, capsules of als pleister. De behandelend arts kan bepalen wat voor iemand de beste behandeling is. 

Operatie
Hoewel dit zelden voorkomt, kunnen sommige problemen worden verbeterd door middel van een operatie indien andere behandelingsopties niets hebben opgeleverd. Er bestaan een aantal verschillende procedures. Indien nodig kunt u deze opties met uw arts bespreken.

Wat zijn de gevolgen: 

Bij mensen met een overactieve blaas trekt de blaasspier te vaak samen. Dat gebeurt zonder waarschuwing en ook als de blaas nog niet vol is. Het is nog niet bekend wat daar precies de oorzaak van is. Mensen met een overactieve blaas moeten opeens heel nodig plassen. Ze kunnen hun plas bijna niet ophouden. Soms verliezen ze al urine voordat ze bij de WC zijn.

Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van een overactieve blaas. Als u last hebt van een overactieve blaas dan herkent u misschien de volgende klachten:

  • U moet vaak opeens heel nodig plassen. U kunt er bijna niet mee wachten.
  • Overdag moet u te vaak plassen (meer dan 8 keer in 24 uur).
  • U plast kleine beetjes.
  • Ongewild verliest u urine. Bijvoorbeeld als u moet plassen en niet op tijd bij de WC bent.
  • U wordt ’s nachts wakker, omdat u moet plassen. Dat gebeurt soms vaker dan 1 keer per nacht.
Terug naar boven